Hond laat scheten: wat kan ik er tegen doen?

Bahh.. je hond laat scheten. Van die vieze luchtjes wordt natuurlijk niemand blij, maar hoe kun je winderigheid verhelpen? En hoe komt het dat je hond er last van heeft? Scheten zijn eigenlijk gewoon lucht of gas. Net als bij mensen ontstaat winderigheid bij honden vaak doordat bepaalde voedingsmiddelen niet goed worden verteerd. De bacteriën in de dikke darm breken de resten verder af en produceren daarbij gas. Een andere optie is dat de hond lucht inslikt. Ook deze lucht wil het lichaam graag kwijt. Natuurlijk kan het eens voorkomen dat je hond scheten laat, bijvoorbeeld als hij iets verkeerd gegeten heeft of de weerstand even wat minder is. Dat is niet iets om je direct zorgen over te maken. Als het lang aanhoudt of regelmatig terug komt is er waarschijnlijk meer aan de hand. We zetten de meest voorkomende oorzaken van winderigheid bij honden voor je op een rijtje.

5 oorzaken waarom een hond scheten laat

 • Slecht verteerbaar voer
  Hondenvoer dat veel ingrediënten bevat die slecht verteerbaar zijn geeft een grote kans op winderigheid bij je hond. Het kan dus verstandig zijn om eens een beter verteerbare voeding te proberen. Let daarbij wel op dat je niet te snel van voeding wisselt, want te snel omschakelen kan de darmen van streek maken en ook voor winderigheid en diarree zorgen. 
   
 • Voedselallergie
  Ook een hoogwaardige voeding kan toch winderigheid veroorzaken. Dit kan het geval zijn als je hond last heeft van een voedselallergie. Bij een voedselallergie kan je hond bepaalde eiwitten slecht verdragen. Stel dat je voeding geeft waar rund in zit, maar je hond is hier overgevoelig voor dan kunnen de darmen hier behoorlijk van streek van raken. Het gevolg is vaak krampen, winderigheid en vaak ook klachten als jeuk of huidinfecties. In dit geval is het verstandig samen met je dierenspeciaalzaak of dierenarts te bekijken waar je hond precies op reageert. Een aangepast dieet zal nodig zijn om de klachten te verhelpen. 
   
 • Schrokken tijdens het eten
  Als je hond tijdens het eten erg schrokt wordt er lucht mee ingeslikt. Deze lucht moet de hond weer kwijt en dat doet hij door boeren of scheten te laten. Om schrokken te voorkomen is het belangrijk om voor rust te zorgen tijdens het eten. Als je meerdere huisdieren hebt, zorg dan dat ze afzonderlijk gevoerd worden. Het kan namelijk zijn dat je hond gaat schrokken omdat hij bang is dat de andere hond het afpakt of omdat hij zelf hoopt wat extra eten te kunnen bemachtigen uit de andere voerbak. Verdeel de voeding over meerdere porties per dag (minimaal 3). Een anti-schrokbak kan ook helpen. Deze zijn zo gemaakt dat je hond meer moeite moet doen om de voeding uit de bak te krijgen en beperkt daardoor het schrokken. Anti-schrokbakken zijn verkrijgbaar bij je dierenspeciaalzaak. 
   
 • Benauwdheid 
  Honden die last hebben van benauwdheid kunnen ook te veel lucht in slikken en daardoor veel scheten gaan laten. Vooral rassen met korte neuzen hebben hier sneller last van. Denk aan de Franse en Engelse Bulldog, Mopshonden en Cavalier King Charles Spaniels. Heeft je hond een korte neus dan is het lastiger om het probleem aan te pakken omdat dit te maken heeft met de bouw van je hond. Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat je hond rustig eet (zie tips hierboven). Bij hele erge benauwdheid kan voor het welzijn van de hond een operatie noodzakelijk zijn. 
   
 • Ouderdom of ziekte
  Bij oudere honden komt vaker winderigheid voor, dit heeft er mee te maken dat ze vaak wat meer moeite met de spijsvertering krijgen. Een andere optie is dat je hond misschien last heeft van een gezondheidsprobleem zoals een infectie in de darm of een wormbesmetting. Merk je een plotselinge verandering en/of ziet de ontlasting er ook niet goed uit (te zacht, vreemd van kleur, extra stank, bloed in de ontlasting?) dan is het verstandig even contact op te nemen met je dierenarts.

 

Voedingssupplementen tegen winderigheid bij je hond?

Het is altijd belangrijk om eerst de oorzaak van winderigheid vast te stellen en indien mogelijk aan te pakken. Daarnaast zijn er producten verkrijgbaar die een goede spijsvertering bevorderen en op die manier winderigheid tegengaan.

Een kuur met Beaphar Darmreiniger kan bijvoorbeeld helpen. Dit product werkt op basis van natuurlijke vezels en brengt de darmen weer in balans.