Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?

Hoe vaak je je hond moet ontwormen is afhankelijk van de leeftijd en de leefsituatie van de hond. Voor volwassen honden wordt gemiddeld uitgegaan van 4x per jaar, maar er zijn situaties waarin het verstandig is om je hond vaker te ontwormen. In onderstaande schema kun je zien hoe vaak je jouw hond moet ontwormen. Een andere optie is om op die momenten een ontlastingonderzoek uit te voeren en op basis daarvan je hond wel of niet te ontwormen. 

Voor pups, lacterende teven, honden die mee op vakantie gaan en honden die meedoen aan shows/wedstrijden geldt een ander advies. Daarover lees je onder het schema meer. 

Op zoek naar een geschikt middel om je hond te ontwormen? Bekijk ons brede assortiment ontwormingsmiddelen voor honden.

Ontwormen van puppy's

Puppy's horen bij de fokker vanaf 2 weken leeftijd iedere 2 weken ontwormd te worden tot 2 weken na het spenen (dus tot 2 weken nadat ze voor het laatst bij de moeder hebben gedronken). Daarna maandelijks tot 6 maanden leeftijd. Is de pup ouder dan 6 maanden dan kan het schema voor volwassen honden worden gevolgd. 

Zolang de pups bij de fokker zijn hoort de moederhond steeds tegelijk met de pups ontwormd te worden. 

Hoe vaak ontwormen als je hond mee naar het buitenland gaat?

Een bezoek aan het buitenland kan invloed hebben op hoe vaak je je hond het beste kunt ontwormen.  Daarnaast kan je hond in het buitenland soms ook besmet raken met andere (gevaarlijkere) wormen dan in Nederland, zoals bijvoorbeeld de hartworm. Gaat jouw hond weleens mee naar het buitenland? Bekijk dan het ontwormadvies vakantie

Hoe vaak ontwormen als je hond meedoet aan shows/wedstrijden?

Honden die meedoen aan shows/wedstrijden lopen meer risico om een wormbesmetting op te lopen. Het is daarom verstandig je hond extra te ontwormen. Volg het standaard ontwormadvies volgens het keuzediagram hierboven en ontworm daarnaast in geval van deelname aan shows/wedstrijden extra: maximaal 4 weken voor een wedstrijd/show en 2-4 weken erna.