Artrose bij de kat
Een kat met artrose is niet zo makkelijk te herkennen. Ze zijn een meester in het verbergen van gewrichtsproblemen. Wij helpen je de signalen te herkennen.
Artrose bij je kat, hoe herken je het en wat kun je er aan doen?
Samen rustig knuffelen op de bank, maar het leven van jouw kat zit ook vol met activiteiten. Afhankelijk van zijn woonsituatie en mogelijkheden binnen en buiten huis zal jouw kat zijn dagen ook vullen met: vachtverzorging, traplopen, springen van en klimmen op allerlei hoogtes, uitrekken bij de krabpaal en misschien ook wel wat sprintjes trekken. Het leven van jouw kat zit vol activiteiten en avonturen. Zorg jij dat jouw kat onbezorgd kan bewegen met plezier en jij zijn gewrichten gezond houdt? Hoe je dit kunt doen leer je met tips uit dit artikel.
Heeft je kat artrose? Katten zijn een meester in het verbergen van pijn aan de gewrichten. Mocht het vastgesteld zijn of beweegt je kat met minder plezier dan is er goed nieuws! Met diverse tips kun jij het leven van jouw kat met artrose aangenamer maken en hem zo veel mogelijk comfort geven. Zo kunnen jullie samen zo lang mogelijk genieten. Wil je meer weten over de aandoening artrose? Lees in dit artikel alles over wat het precies is, hoe je het kan herkennen en wat je kunt doen.
Wat is artrose
Helaas is er geen simpel medicijn om artrose bij je kat volledig te genezen. De aandoening zal langzaam erger worden, het gevolg hiervan is dat jouw kat pijn krijgt aan zijn gewrichten en minder fijn kan bewegen. Artrose kan op verschillende plaatsen in het lichaam voorkomen, veel zien we het in de gewrichten van de poten, maar het kan bijvoorbeeld ook in de rug of nek voorkomen.
In het gewricht gebeurt het volgende:
- De kwaliteit van het kraakbeen vermindert (dit kan diverse oorzaken hebben, die in de volgende alinea van dit artikel worden toegelicht)
- Het kraakbeen zorg normaal voor een beschermend laagje op het gewricht, maar wordt nu dunner, zachter en brokkelt af. Er treedt kraakbeenverlies op
- In het gewricht ontstaat irritatie en ontsteking, door de losse stukjes kraakbeen. Ook ontstaat er een schurend effect van de botten die over elkaar heen bewegen
- Het bot onder het kraakbeen kan veranderen en afwijkende vormen krijgen (haken), waardoor het schuren toeneemt
- Er ontstaan zwellingen en ontstekingen in het gewricht. Dit kan pijn en stijfheid veroorzaken
- Ook de pezen en kapsels om het gewricht raken geïrriteerd
- De kat beweegt minder soepel en ook spieren verzwakken
Bovenstaand proces gaat in een cirkel rond, waardoor de kwaliteit van het gewricht verder afneemt. Het kraakbeen kan zich steeds minder goed herstellen, waardoor de ontstekingen toenemen. Hierdoor beweegt de kat met minder plezier om dat gedurende de tijd de pijn zal verergeren.
In onderstaande afbeelding is goed het verschil te zien tussen het gezonde gewricht van een kat en het gewricht van een kat met artrose.
Hoe ontstaat artrose bij je kat?
Veel mensen denken bij gewrichtsproblemen, waaronder artrose, aan een oudere kat. Dat klopt niet helemaal. De meeste katten ontwikkelen artrose als gevolg van een onderliggend gewrichtsprobleem dat eerder in het leven is ontstaan. Maar liefst 2 van de 5 katten van alle leeftijden en rassen hebben last van gewrichtsproblemen.
Ouder worden is zeker één van de oorzaken, maar ook de volgende situaties kunnen een oorzaak zijn van artrose bij je kat:
- Te hoog lichaamsgewicht
- Aangeboren gewrichtsafwijkingen
- Operatie aan de gewrichten
- Gevolg van een ongeluk
- Intensieve belasting door bijvoorbeeld sprongen van grote hoogte
- Afwijkingen tijdens de groei
- Rasspecifieke gevoeligheid
- Gescheurde kruisbanden
- Gewrichtsontstekingen
Bovenstaande situaties kunnen zich op elke leeftijd voordoen. Bij katten zijn gewrichtsproblemen heel lastig te herkennen. Ze zijn een meester in het verbergen van symptomen. De symptomen zullen bij een kat met artrose nog subtieler zijn dan bij een hond met eenzelfde probleem. Je kunt artrose misschien niet genezen, maar je kunt de achteruitgang van de gewrichten met de juiste maatregelen wel vertragen. Daarom is het belangrijk om ook bij beginnende artrose al maatregelen te nemen.
Hoe eerder jij de symptomen van artrose bij je kat opmerkt hoe sneller je hem kunt ondersteunen en hoe langer je hem met zo min mogelijk beperkingen zijn fijne leventje kunt laten leiden. Zorg dat je samen zo lang mogelijk kunt genieten door artrose snel te herkennen, of zelfs al uit voorzorg al maatregelen te nemen.
Hoe herken je artrose bij je kat?
Om bij jou kat artrose te ontdekken moet je een scherp oog hebben. Naarmate de kwaliteit van zijn gewrichten achteruit gaat zal het steeds zichtbaarder worden, maar in het begin zijn de signalen zeer subtiel. Observeer je kat regelmatig van een afstandje, zie jij de kleine veranderingen in zijn gedrag? Wij helpen je met symptomen waar je op kunt letten:
- Verstoppen
- Meer afzonderen
- Rustige plekjes in huis zoeken
- Meer binnen blijven en minder naar buiten gaan
- Meer slapen
- Verminderde vachtconditie, omdat hij zijn vacht minder verzorgt door stijfheid of pijn
- Feller reageren bij aanrakingen of oppakken
- Minder springt (van/op aanrecht, vensterbank, kast)
- Verminderd gebruik van de krabpaal, ook door stijfheid of pijn bij uitrekken
- Niet graag meer speelt
- Minder boven komt, doordat traplopen minder goed gaat
- Kreupel of mank lopen
- Eerder geïrriteerd zijn
- Verminderde eetlust
- Onzindelijkheid i.v.m. pijn bij betreden kattenbak
- Warmte of zwelling bij het pijnlijke gewricht
- Verhoogde hartslag
- Verandering van lichaamshouding (minder vitale uitstraling)
- Algehele stijfheid en minder soepel bewegen
Hoe stel je definitief vast dat er sprake is van artrose?
Voor het vaststellen van artrose bij je kat kun je het beste de dierenarts raadplegen. Bespreek de symptomen die je hebt waargenomen en in welke situatie je de symptomen ziet. Zo kan jouw dierenarts jou voorzien van het beste advies.
Met behulp van een röntgenfoto kan je dierenarts bepalen hoe de status van het gewricht van binnen is. Op basis daarvan kun je maatregelen nemen, om het voor jouw kat zo aangenaam mogelijk te maken. Zo kunnen jullie hopelijk samen nog een fijne tijd met elkaar genieten.
Vaak denkt een eigenaar bij een wat stijver dier op leeftijd: “Dit hoort er een beetje bij.” Maar door helder te hebben hoe het ervoor staat kun jij je kat, jong of oud, een betere kwaliteit van leven geven. Dus in alle situaties raden wij aan om het te laten onderzoeken door je dierenarts.
Wat kun je doen aan artrose bij je kat?
Als is vastgesteld dat jouw kat artrose kun jij enkele maatregelen nemen om jouw kat te helpen. Ga aan de slag met de volgende tips:
- Help je kat aan een gezond gewicht, in het geval van overgewicht. Dit vermindert de druk op de gewrichten, vertraagt de achteruitgang en vermindert de pijn
- Overleg met je dierenarts of en welke medicatie je kunt inzetten om de pijn en ontstekingen te verminderen
- Geef je kat met artrose de rust als hij die opzoekt
- Vermijd aaien op de gevoelige plekken en indien je kat weerstand biedt bij optillen doe dit dan zo min mogelijk
- Als je kat naar buiten gaat en moeite heeft met springen, maak een loopplankje voor hem om toch de hoogtes te bereiken die hij graag wil
- Er zijn bepaalde ingrediënten in voedingssupplementen voor gewrichten die een positieve invloed kunnen hebben op het gewrichtskraakbeen. Lees hierover meer in ons artikel: Ingrediënten voor de gewrichten en bekijk ons Beaphar Flexifit assortiment
- Voorkom uitglijden door bijvoorbeeld een kleed neer te leggen, dit helpt pijn voorkomen
- Zoek naar een kattenbak waar je kat zonder pijn in en uit kan gaan
- Je kunt kiezen voor een orthopedische mand voor extra comfort voor de gewrichten
Hoe kun je artrose bij je kat voorkomen?
In dit artikel heb je veel gelezen over de oorzaken en risico’s van artrose bij je kat. Hieruit volgen uiteraard ook meteen de tips om gewrichtsproblemen te helpen voorkomen. Wacht niet tot je kat al problemen heeft, maar onderneem uit voorzorg al actie om zo lang mogelijk fit en gezond met jouw maatje te kunnen blijven genieten. Neem onze laatste tips nog ter harte en wij hopen dat jouw kat een fit leven leidt en met plezier kan blijven bewegen!
- Gelijkmatig opgroeien (goede voeding en gedoseerde beweging)
- Gezond gewicht
- Geef uit voorzorg een supplement om de gewrichten gezond te houden
Wij wensen jullie samen heel veel plezier toe en heel veel gezonde jaren!