Ontvlooien na ontwormen

Moet je bij het ontvlooien ook ontwormen?

Heb jij ook weleens gehoord dat je bij het ontvlooien ook moet ontwormen? We leggen hier uit waarom dat zo is. 

Het heeft te maken met de lintworm. Lintwormbesmettingen komen voor wanneer je hond of kat eitjes van de lintworm binnenkrijgt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het eten van een besmet dier (ook wel een gastheer genoemd) zoals een muis of konijn, maar ook vlooien zijn gastheer van een bepaalde lintwormensoort (dipylidium canium). De vlo kan de lintwormeitjes bij zich dragen en als de hond of kat een vlo oplikt kan deze besmet worden. Lees meer over lintwormen in ons artikel "lintwormen bij je hond of kat". 

Bij een vlooienplaag is de kans dus groot dat je hond of kat ook besmet is met lintwormen, vandaar dat je dan beter na het ontvlooien ook kunt ontwormen.

Vlooien en wormen voorkomen

Daarnaast is het verstandig om te voorkomen dat je huisdier weer vlooien krijgt. Lees daarom ook het artikel "vlooien voorkomen bij je hond" of "vlooien voorkomen bij je kat". Het is ook verstandig om regelmatig te ontwormen, omdat je huisdier buiten bijna continue in aanraking komt met wormen(eitjes). Raadpleeg hiervoor het ontwormschema hond of ontwormschema kat.