Mijn parkiet heeft last van schilfers bij de poten en snavel. Wat kan ik hier tegen doen?

Schilfers bij de poten en snavel ontstaan door schurftmijten. Deze mijten leven op de vogel en voeden zich onder andere met huidweefsel. Ze graven gangetjes onder de huid waardoor wratachtige woekeringen en vergroeiingen ontstaan. Dit zie je vaak op de snavel (bij parkieten noemen we dit ook wel Scaly Face) maar ook op de poten (kalkpoten).

In het begin stadium zie je een schilferige huid, later bobbelige randjes of ‘puistjes’. De mijten kunnen ernstige jeuk veroorzaken, wat kan resulteren in het uittrekken van veren. Daarnaast kunnen de woekeringen problemen met de ademhaling veroorzaken (neusgaten gaan dicht zitten) en kunnen ze ervoor zorgen dat de pootring het pootje gaat afknellen.

Gelukkig is schurftmijt goed te behandelen. Gaat het om één vogeltje gebruik dan Anti-Parasiet. Gaat het om meerdere vogels dan is Parasita makkelijker, dit zijn flesjes met een druppel pipet. Wanneer de poten en snavel daarnaast worden ingesmeerd met Epithol- en wondzalf of Wondzalf zullen ze sneller herstellen (let wel op dat je de neusdoppen niet dicht smeert).

Al zijn de symptomen slechts bij één vogel te zien, ook alle andere vogels dienen direct behandeld te worden. Daarnaast is het heel belangrijk om de kooi/volière grondig te reinigen en ontsmetten. Liefst meerdere keren per week wanneer er sprake is van een besmetting. Denk daarbij ook aan eet- en drinkbakjes , speeltjes en zitstokken.