Kitten benodigdheden checklist

Kitten benodigdheden: de checklist

Gefeliciteerd met je nieuwe (aanstaande) gezinslid! Een kitten is hartstikke leuk en zorgt voor veel plezier in huis. Om goed voorbereid te zijn op de komst van je kitten, heb je bepaalde spullen nodig. Er zijn zoveel kitten benodigdheden te koop dat je het misschien lastig vindt om te bepalen wat je écht nodig hebt. Wij helpen je graag met een handig overzicht!

Kitten benodigdheden: gezondheid/apotheek

 • Ontwormingsmiddel
  Voor kittens is het belangrijk om te ontwormen vanaf 3 weken leeftijd en dit iedere 2 weken, tot 2 weken nadat de kitten geen melk meer drinkt bij de moeder, te herhalen (informeer bij de fokker). Daarna ontworm je maandelijks tot je kitten een half jaar oud is, bijvoorbeeld met Milquestra kleine kat/kitten. Na die periode kun je het ontwormschema voor volwassen katten aanhouden.
   
 • Vlooien- en tekenmiddel
  Vlooien en teken wil je graag voorkomen want ze zijn niet alleen heel vervelend voor je kitten, ze brengen ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Check bij de fokker/het asiel of ze al met een product behandeld hebben en zo ja met welk product. Je kunt dan nagaan wanneer je jouw kitten opnieuw moet behandelen. Je dierenspeciaalzaak adviseert je graag.
Zorg dat je kitten goed beschermd is tegen parasieten zoals wormen, teken en vlooien.
 • Tekenpen
  Een goede tekenpen is belangrijk om teken op de juiste manier te verwijderen. Lees onze tips over het verwijderen van een teek.
   
 • Thermometer
  Een thermometer mag eigenlijk niet ontbreken in de kitten benodigdheden en is altijd handig om in huis te hebben. 
   
 • EHBO setje
  Altijd handig bij kleine ongelukjes. 
   
 • Wondzalf
  Wondzalf zorgt voor een sneller herstel en is ideaal om kleine wondjes mee te behandelen.
   
 • Oogzalf
  Oogzalf is handig om lichte oogirritaties te verhelpen en een handige aanvulling op de thuisapotheek. 
   
 • Oorreiniger
  Een oorreiniger lost oorsmeer op en heeft een reinigende werking. Handig product om de oren lekker schoon te houden.
   

Kitten benodigdheden: training

 • CatComfort
  Als je kitten bij je in huis komt wil je graag dat hij zich meteen thuis voelt en dat hij een veilig en geborgen gevoel heeft. Het is voor je kitten niet niks om van het vertrouwde nest te verhuizen naar zijn nieuwe familie. Je kunt je kitten helpen zich snel thuis te voelen met CatComfort®.  Een moederpoes geeft als ze haar kittens zoogt het Cat Appeasing Pheromone (moederferomoon) af. Dit geeft een instinctieve, geruststellende boodschap. Kittens voelen zich hierdoor veilig en op het gemak. Ook als je kat jou of een voorwerp kopjes geeft laat hij feromonen achter. Dat is het kopjesferomoon. Hiermee zegt hij dat het een fijne plek is of een lief persoon. Beaphar CatComfort® bevat een kopie van de lichaamseigen feromonen van katten. Ideaal voor kittens die verhuizen naar een nieuwe eigenaar om ze extra op hun gemak te stellen. Het is tevens handig om kittens te ondersteunen als ze nieuwe ervaringen op doen tijdens de socialisatie, zoals mee gaan met de auto, alleen zijn, dierenartsbezoek enz.
   
 • Clicker
  Ja zelfs katten kun je heel goed trainen. Een clicker is perfect om te trainen op een hele positieve manier voor jou en je kitten! Informeer bij een kattentrainer of kattengedragsdeskundige hoe je het beste kunt trainen met de clicker. 
   
 • Beloningssnoepjes
  Handig om goed gedrag te belonen! Keuze genoeg bij jouw dierenspeciaalzaak.
   
 • Cat Trainer en/of Keep Off
  Met Beaphar Cat Trainer maak je bijvoorbeeld de krabpaal extra aantrekkelijk om te gebruiken. Met Beaphar Keep Off kun je juist plaatsen onaantrekkelijk maken voor je kitten. Dit kan helpen bij het trainen van je kitten. Verder zijn natuurlijk een beloning, aandacht en snoepjes heel belangrijk om je katten het juiste gedrag te laten vertonen. Je kunt katten echt trainen, een leuke manier om samen bezig te zijn en jullie band te versterken. 
   

Kitten benodigdheden: in huis

 • Mand/kussen/ligplaats op hoogte
  Behandel de nieuwe ligplek met CatComfort Spray en je kitten weet direct dat dit een fijne plek is. Handig!
   
 • Kattenbak + schoonmaakmiddel
  Zindelijkheid van je kitten bevorder je door zijn toilet goed schoon te houden. Katten houden niet van nare geurtjes en zullen dan eerder hun behoefte buiten de bak doen. Zorg dat je altijd 1 extra kattenbak hebt in verhouding tot het aantal katten in huis. Dus de regel is aantal katten + 1 is het aantal kattenbakken in huis.
   
 • Kattenbakvulling
  Er zijn zeer veel verschillende mogelijkheden hierin bij je dierenspeciaalzaak. Gebruik in ieder geval in het begin hetzelfde als je kitten gewend was bij de fokker.
   
 • Krabpaal of- plank
  Krabben is natuurlijk gedrag zorg dus ook dat je kitten dit voldoende kan doen. Wil je tips over krabben op ongewenste plaatsen? Lees dan ons artikel: Kat krabt aan bank.
   
 • Speelgoed
  Kittens houden van ristels, bewegingen om achteraan te jagen en vaak is Catnip ook zeer geliefd. Varieer in speelgoed en kijk goed naar het doel. Je dierenspeciaalzaak helpt je graag om te bepalen wat bij jou en jouw kitten past.
   
 • Voer
  Een goede kittenvoeding is natuurlijk de basis voor een goede groei! Er is zoveel keuze. Bij de dierenspeciaalzaak weten ze alles over de verschillende mogelijkheden. Laat je goed informeren. Ook de fokker kan je vaak goede tips geven. 
   
 • Voer- en drinkbak/drinkfontein
  Sommige kittens drinken liever stromend water dan uit een drinkbak. Kom er achter wat jouw kitten fijn vindt. Er bestaan speciale drinkfonteinen voor katten. 
   
 • Bewaarton voor voer
  Als jij goed voer voor je kitten koopt wil je het ook goed bewaren. 
   
 • Schoonmaakartikelen 
  Oeps… een ongelukje. Geen probleem met Geurweg en Vlekweg heb je dit zo opgelost. Geurvreter helpt nare geurtjes van de kattenbak te voorkomen en zorgt dat kattenbakvulling langer mee gaat.
Zorg dat je kitten voldoende kan spelen.

Kitten benodigdheden: samen op pad

 • Transportbox/reismand
  Om je kat veilig te vervoeren gebruik je meestal een reismand of transport box. Leer je kitten hier vooraf aan te wennen. Het is een belangrijk onderdeel van je kitten opvoeden. 
   
 • Tuigje
  Sommige mensen vinden het fijn om hun kat niet los rond te laten lopen, maar laten ze wennen aan een tuigje. Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Ga naar de dierenspeciaalzaak en ontdek wat er mogelijk is.  
   
 • Reizen
  Heeft je kitten last van stress of wagenziekte, gebruik dan voor vertrek CatComfort om je kitten zich nog meer op het gemak te laten voelen en/of informeer bij je dierenarts voor medicatie tegen reisziekte. Combineren van deze producten kan overigens ook.

Kitten benodigdheden: verzorging

 • Nagelknipper
  Een kattennagel is heel anders dan een mensennagel, gebruik daarom een speciale nagelknipper voor katten. 
   
 • Borstel
  Er zijn verschillende borstels voor allerlei verschillende vachttypes verkrijgbaar. De fokker kan je advies geven welke borstel het meest geschikt is voor jouw kitten. Uiteraard kun je ook altijd even bij je dierenspeciaalzaak of een kattentrimsalon navraag doen. 
   
 • Kittenshampoo
  Hoewel niet alle katten van water houden kan het soms nodig zijn je kitten te wassen. Je kunt hem hier aan laten wennen tijdens de socialisatie periode. Gebruik bij het wassen dan wel een speciale shampoo die geschikt is voor kittens en geen shampoo voor mensen. Een shampoo voor mensen is namelijk niet aangepast aan de zuurtegraad (pH) van de huid van jouw kitten.
   
 • Gebitsverzorging (tandenborstel, tandpasta, mondwater)
  Door het gebit van je kat regelmatig te verzorgen kun je dierenartskosten voor het gebit voorkomen. Laat je kitten al van jongs af aan wennen aan het tandenpoetsen en maak er een routine van. 
   

Vergeet niet!

Vooral heel veel plezier te hebben met je nieuwe kitten. Er gaat even wat tijd zitten in de opvoeding, maar dan heb je er echt een fijn maatje bij. Met die opvoeding gaat het vast helemaal goed komen, want zo te merken bereid je je al goed voor! Heel veel kitten-plezier!
 

De kitten benodigdheden checklist is ook in een handig formaat te downloaden en/of printen:
Kitten benodigdheden checklist