hardlopen met hond

Hardlopen met je hond: 7 tips

Hardlopen met je hond is een ideale manier om jezelf én je hond meer beweging te geven; het is gezelliger dan alleen en je hond is er meteen ook even lekker uit. Daarnaast heeft hardlopen nog allerlei andere positieve effecten; het is niet alleen goed voor je conditie en gewicht, er komt ook gelukshormoon vrij (endorfine) en het helpt bij het tegengaan van stress. Genoeg redenen dus om lekker met je hond aan de slag te gaan. Maar hoe begin je ermee en waar moet je op letten? Wij geven je graag een aantal tips!

Tips voor hardlopen met je hond

 1. Bouw het rustig op
  Bouw het tempo en de afstand langzaam op en laat een dag tussen je hardloopsessies zitten. Zo kan je hond rustig wennen en voorkom je blessures bij jezelf en je hond. Voor jonge honden in de groei is hardlopen niet geschikt! Wacht tot ze minimaal 1 jaar oud zijn om overbelasting van gewrichten te voorkomen. 
 2. Gebruik een tuig en elastische hondenriem met gordel 
  Gebruik een goed tuig en een praktische hondenriem voor het hardlopen. Er zijn speciale elastische hondenriemen verkrijgbaar met een gordel die je om je heup kunt klikken. Dit is handig omdat je je handen vrij hebt en stabieler bent. Ook voor de hond is het een stuk prettiger. Hou er rekening mee dat jullie even op elkaar afgestemd moeten raken; begin rustig met snelwandelen, praat tegen je hond, beloon als hij/zij netjes met je meeloopt en bouw dit langzaam verder op. 
 3. Extra commando's 
  Handig voor onderweg zijn de commando’s ‘links’ en ‘rechts’ voor als je de bocht om gaat. Je leert dit eenvoudig aan door dit tijdens het lopen te benoemen en je hond te belonen als het goed gaat. 
 4. Water!
  Voor korte afstanden is het voldoende om na het lopen een bak water te geven, bij langere afstanden (>5km) kun je een klein flesje water meenemen voor onderweg. 
 5. Voorkom oververhitting
  Logisch maar toch: ga bij warme temperaturen niet hardlopen met je hond. De hond kan de warmte niet snel genoeg kwijt en kan oververhit raken. 
 6. Check de voetzolen na het hardlopen
  Check na het lopen altijd even de voetzolen op wondjes etc. Heb je het idee dat de voetzooltjes erg uitdrogen, gebruik dan Voetzolenspray om ze soepel te houden.  
 7. Glucosamine voor gezonde spieren en gewrichten
  Heb je de smaak te pakken en ga je meerdere keren per week hardlopen met je hond? Dan is het verstandig om je hond een Glucosamine product te geven. De gewrichten en spieren worden bij hardlopen namelijk best veel belast. Glucosamine supplementen ondersteunen de spieren en gewrichten en houden ze in goede conditie. Beaphar heeft verschillende Glucosamine producten in het assortiment: tabletten, poeder, pasta, sticks en snacks