Goed konijnenvoer

Waar moet goed konijnenvoer aan voldoen?

Jij wilt natuurlijk het allerbeste voor jouw konijnen. En een goed voer draagt bij aan een goede gezondheid. Maar er zijn zoveel verschillende soorten konijnenvoer. Wat moet je kiezen en hoe maak je de juiste keuze? Om dat te bepalen is het belangrijk om eerst te weten wat jouw konijnen nodig hebben. Vervolgens kun jij een goede keuze maken tussen de verschillende soorten voedingen die er te koop zijn. 

Basisbehoefte van een konijn

Het allerbelangrijkste voor jouw konijn is om altijd hooi en vers drinkwater tot zijn beschikking te hebben. Het dagelijkse voer voor jouw konijn bestaat namelijk voornamelijk uit hooi, want zo houdt hij zijn spijsvertering op gang. Jouw konijn moet de hele dag door lekker kunnen knabbelen op hooi. Konijnen kunnen echt niet zonder voer, na een paar uur vasten kunnen er al gassen ontstaan in het maagdarmstelsel wat nare gevolgen kan hebben. Als je konijn wel voer tot zijn beschikking heeft maar niet wil eten, bezoek dan meteen een dierenarts. In het artikel: Help! Mijn konijn eet niet, wat kan ik doen? Lees je hier meer over. 

Vezels in konijnenvoer

Vezels stimuleren de darmwerking. Vezels dragen dus bij aan een goede gezondheid van de darmen en optimale spijsvertering. Zoals eerder vermeld is hooi de basis voor een goed voedingspatroon, uit dat voer haalt jouw konijn al veel vezels. Het voer wat je aanvullend geeft met brokken, sluit hierop het beste aan als het ook een hoog vezelgehalte bevat. Kies bij voorkeur een konijnenvoer met een vezelgehalte tussen 20%-30%.

Konijnenvoeding voor gezonde tanden

Kan konijnenvoer een bijdrage leveren aan gezonde tanden? Jazeker! De tanden van jouw konijn blijven doorgroeien en brokjes die extra hard zijn dragen daardoor bij aan de natuurlijke tandslijtage van jouw konijn. Heel belangrijk! Doe zelf maar eens een testje met verschillende soorten brokjes hoe makkelijk je ze doorbreekt, je zult zien dat er grote verschillen zijn. Geëxtrudeerde brokjes zijn harder en dit biedt dus extra voordelen voor de tanden van jouw konijnen. 

Is jouw konijn kieskeurig?

Je kunt kiezen voor een samengesteld konijnenvoer. Dat ziet er lekker uit omdat het allemaal verschillende brokjes, vormpjes en granen bevat. Het nadeel hiervan is dat jouw konijn ook de lekkerste stukjes voer er tussenuit kan eten. Hierdoor kan het voedingspatroon van jouw konijn eenzijdig worden. Zeg nou zelf als jij kon kiezen van je bordje zou je ook niet altijd voor de variatie en het meest gezonde kiezen toch? Daarom kun je beter voor een smakelijke kruidige voeding kiezen waarvan elk brokje dezelfde samenstelling heeft: All-in-One. Als jouw konijn dit onweerstaanbaar lekker vindt maak je hem hier alleen maar blij mee. Voor zijn eigen gezondheid en voor jouw portemonnee, want er wordt geen voer meer verspild.  

Konijnenvoer voor een goede darmflora

Het onderwerp vezels kwam al eerder aan bod in dit artikel. Maar wist je dat er nog meer manieren zijn om de darmen te ondersteunen? Een goed konijnenvoer bevat extra ingrediënten die de darmflora verbeteren. FOS en MOS zijn hier een voorbeeld van. FOS zijn bepaalde vezels die worden afgebroken in de darm, daarmee bevordert FOS de groei van goede bacteriën in de darm. MOS werkt hierop aanvullend door de natuurlijke weerstand tegen ongunstige bacteriën in de darm te verhogen. Zo help je jouw konijn een optimale gezondheid in de darm te behouden. Als je een konijnenvoer kiest dat ook Yucca Schidigera bevat, beperk je ook nog de geur van ontlasting en urine. Handig voor als jouw konijn lekker bij jou in de huiskamer woont.
 

Een goede voeding bevordert de weerstand

FOS en MOS helpen de lokale weerstand van de darmen. Maar de algemene weerstand van je konijn kun je ook ondersteunen. Echinacea en Spirulina zijn hier goede voorbeelden van. Doordat ze de weerstand van jouw konijn helpen versterken en ondersteunen, helpen deze twee belangrijke ingrediënten jouw konijn te beschermen tegen ziekten.

Het betere konijnenvoer bevat dus niet alleen de voedingsstoffen om jouw konijn te voorzien van alle voedingsstoffen, maar levert ook nog eens een belangrijke bijdrage aan de algehele gezondheid van jouw konijn. Veel succes met je zoektocht naar het juiste konijnenvoer!