Beagle drachtig

Een nestje pups op komst: de dracht

Een nestje pups is natuurlijk een van de leukste dingen die er is. Je wilt goed voorbereid te werk gaan om de dracht goed te begeleiden en de pups een goede start te geven. We helpen je graag met informatie en tips over de dracht, de bevalling en de zorg voor de teef en de pups. Bekijk ook onze handige checklist en notitiepagina's die je kunt printen en bij de hand kunt houden. Zo ben je optimaal voorbereid. 
 

De dracht van je hond

De dracht van je hond duurt gemiddeld 63 dagen gerekend vanaf de eerste dekking. Uiteraard kan hier wel wat variatie in zitten die bepaald wordt door de grootte van het nest. Kleinere nestjes hebben vaak een iets langere draagtijd. 

Je dierenarts kan helpen bij het inschatten van het te verwachten aantal pups. Je dierenarts kan proberen de vruchtblaasjes in de baarmoeder te voelen tussen de 24-32 dagen van de dracht. Vanaf dag 32 is het niet meer mogelijk om dit te voelen. Met een echo is het erg lastig vast te stellen hoeveel pups de hond verwacht. Zeker als er meer dan 3 pups in de baarmoeder zitten. Vanaf dag 28 kan een echo gemaakt worden. Vanaf 45 dagen dracht kan er een röntgenfoto gemaakt worden om de skeletjes te tellen. Dit is de meest betrouwbare methode voor het bepalen van het aantal pups. Veel eigenaren willen vooraf graag weten hoeveel pups ze verwachten in verband met de voorbereidingen. In de zesde week van de dracht nemen de pups steeds meer ruimte in de buik in beslag. De maag van de teef heeft minder ruimte, maar ze heeft wel veel voedingsstoffen nodig. Geef daarom in deze periode een geconcentreerde voeding en verdeel het over meerdere porties per dag. Een geconcentreerde voeding bevat meer calorieën, zodat de hond met weinig grammen voeding per dag toch heel veel voedingsstoffen binnen krijgt. Veelal wordt de pupvoeding gegeven die de pups later ook kunnen gaan eten. Informeer bij je dierenspeciaalzaak naar een geschikte voeding voor de teef. 

Als je de teef iets extra’s wilt geven met de juiste voedingsstoffen, kun je haar ook Beaphar Lactol Puppy Melk geven. Probeer de teef in een optimale conditie te houden, niet te dik en niet te dun. Als de teef te dik wordt kan er ook vet rond het geboortekanaal afzetten, dit bemoeilijkt de bevalling. Bij een te schrale conditie levert de teef direct veel in tijdens en na de bevalling. Voordat de bevalling daadwerkelijk gaat plaatsvinden is het verstandig de teef alvast aan de werpkist te laten wennen. Zet deze ruim een week voor de uitgerekende datum klaar. Verdiep je in de juiste afmetingen en uitvoering van een werpkist voor jouw ras.

Ook kun je een week voor de uitgerekende datum de temperatuur van de teef gaan meten. Als de temperatuur ineens daalt (meestal een graad) is de bevalling vaak in aantocht. Meet de temperatuur in de ochtend en avond op een vast tijdstip.

Maak tijdens de dracht van je hond afspraken met je dierenarts over de bevalling. Kun je hem/haar op elk tijdstip bellen, komt hij/zij dan naar jou toe, wat moet je doen als je hem/haar even niet kunt bereiken, enz. In de meeste gevallen verloopt een bevalling zonder complicaties, maar het is altijd fijn om dit soort afspraken te maken voor het geval er extra ondersteuning nodig is.