Een nestje kittens op komst: de verzorging na de bevalling

Direct na de geboorte

Uiteraard is het belangrijk dat de kittens melk binnen krijgen na de geboorte. Een gezond kitten weet vaak prima zelf de weg naar de tepel en heeft een krachtige zuigreflex. De eerste moedermelk bevat belangrijke antistoffen. Deze melk wordt ook wel colostrum of biest genoemd en geeft de kittens de eerste belangrijke afweer tegen ziekteverwekkers mee. Voor een goede groei is voldoende voeding voor de kittens nodig en een juiste omgevingstemperatuur.

Als je gebruik maakt van een warmtelamp, let er dan op dat de moederpoes niet oververhit kan raken en ze ook een koelere plek op kan zoeken in het nest. Als de kittens ongeveer 3 weken oud zijn kun je de omgevingstemperatuur langzaam gaan verlagen tot normale kamertemperatuur. Je zult ook zien dat ze dan regelmatig verder van de lamp af gaan liggen. Als de kittens gedronken hebben komt de spijsvertering op gang. De moederpoes zal met likken aan het perineum stimuleren om het kitten te laten poepen en plassen. Indien de moederpoes dit niet doet, dient de eigenaar dit over te nemen. Dit kan gedaan worden door met een verbandgaasje (dat gedrenkt is in warm water) in één richting over het perineum te wrijven. Als het kitten 2-3 weken oud is, is dit niet meer nodig. Volg de eerste weken de groei van de kittens goed,je kunt hiervoor voor iedere kitten ons schema Bijhouden groei kittens gebruiken. 

Een gezond kitten groeit ongeveer 10% per dag en mag niet afvallen (ook niet in de eerste dagen). Bij onvoldoende melk of achterblijvende groei kun je de kittens bijvoeren met Beaphar Lactol Kitten Melk. Deze kitten melk is specifiek afgestemd op de behoefte van kittens. Waarom dit zo belangrijk is en je beter geen universele moedermelkvervanger kunt gebruiken lees je hier. Weeg de kittens dagelijks op hetzelfde tijdstip en houd dit goed bij. Weeg de 1e week de kittens elke 12 uur en de 2e en 3e week elke 24 uur. Mocht er iets afwijkends zijn dan kun je dit aan de hand van de notities met je dierenarts bespreken. De kittens groeien hard, dus als je gebruik maakt van halsbandjes/lintjes, controleer dan ook dagelijks of deze niet te strak zitten.

Kitten bijvoeren met Beaphar melk uit fles
Bij onvoldoende melk of achterblijvende groei kun je de kittens bijvoeren met speciaal geformuleerde kittenmelk.

Extra zorg voor de moederpoes

De moederpoes heeft een enorme prestatie geleverd met het op de wereld zetten van haar kittens. Het is dus verstandig om de poes goed in de gaten te houden. Let vooral op de afscheiding die zij nog verliest. Dit is normaal na de bevalling, maar dit mag niet stinken of pus zijn. Tevens mag de moederpoes geen koorts krijgen, dit zijn namelijk mogelijke signalen van een baarmoederontsteking.

De moederpoes moet haar kittens voeden en heeft daarvoor veel voedingsstoffen nodig. Ook moet zij de melk produceren en daarvoor heeft zij veel vocht nodig. De poes mag dus onbeperkt eten en drinken tijdens de zoogperiode. Zorg voor een goed bereikbare plaats van de waterbak, maar zorg dat er niet per ongeluk een kitten in kan vallen. Als je de poes iets extra’s wilt geven met de juiste voedingsstoffen, kun je haar ook Beaphar Lactol Kitten Milk geven. Veel voedingsstoffen kan zij direct gebruiken voor de productie van de melk.

Overstap naar vaste voeding

Kittens imiteren graag hun moeder. Maak hiervan gebruik bij de overgang naar vaste voeding. Vanaf ongeveer 3-4 weken leeftijd kun je de kittens al vaste voeding aanbieden. Week de speciale kittenbrokjes tot een zacht papje om mee te beginnen, of maak gebruik van een zachte natvoeding. Vaak wordt hier nog wat Beaphar Lactol Kitten Milk doorheen gemengd om de overgang te vergemakkelijken. Als de poes van het smakelijke papje mee mag eten zullen de kittens dit gedrag al snel imiteren en gaan starten met proeven en eten.

Inentingen en ontworming

Over het algemeen wordt geadviseerd de eerste 2 weken nadat de kittens geboren zijn geen tot minimaal bezoek te ontvangen. Het is verstandig om bezoek voordat ze de kittens aaien hun handen te laten ontsmetten. Zo beperk je het risico op ziekteverwekkers voor de nog kwetsbare kittens. Om de kittens verder te beschermen tegen ziekteverwekkers is het belangrijk om ze op een leeftijd van 9 weken, 12 weken en 1 jaar te laten inenten door de dierenarts. 

Ook is het belangrijk om kittens te beschermen tegen wormen. Eigenlijk alle poezen dragen zogenoemde “slapende wormenlarven” bij zich, deze zijn niet bereikbaar voor ontwormingsmiddelen. De slapende larven worden wakker/actief als het dier drachtig wordt en komen vervolgens via de moedermelk bij kittens terecht. Hierdoor kan gezegd worden dat 100% van de kittens via de moedermelk besmet wordt met wormen. Daarom dienen kittens dus al vanaf een leeftijd van 3 weken ontwormd te worden. Belangrijk is om tegelijkertijd ook hun moeder te ontwormen om de actieve larven ook daar te bestrijden. De eerste keer ontwormen dus op 3 weken leeftijd, vervolgens wordt dit elke twee weken herhaald tot twee weken na de laatste keer dat ze melk drinken bij de moeder. Vanaf dit moment worden de kittens maandelijks ontwormd tot een leeftijd van 6 maanden. Daarna wordt de frequentie bepaald door de leefsituatie bij de nieuwe eigenaar. Kijk hiervoor op de pagina 'hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen'

Socialisatieperiode

De belangrijkste socialisatieperiode van een kitten begint vanaf een leeftijd van ongeveer 3 weken. Dit heet de inprentingsfase. Deze periode loopt door tot ongeveer 8 weken leeftijd. Ook voor de fokker is er dus een belangrijke taak weggelegd voor de socialisatie van het kitten. Uiteraard is dit het kennismaken met nieuwe voedingssoorten, maar ook het wennen aan diverse huiselijke geluiden en menselijk contact. Verdiep je goed in wat jouw rol kan zijn in deze belangrijke periode voor de kittens. Je kunt hier zeer belangrijke bijdrage leveren aan een basis voor de rest van hun leven. Op een leeftijd van 9 weken start de tweede socialisatieperiode. Hierin leert het kitten vooral hoe het moet omgaan met soortgenoten.
 

Kittens naar de nieuwe eigenaar

De meeste nieuwe baasjes kunnen niet wachten om hun kitten mee naar huis te nemen. 
Wettelijk mag een kitten niet voor 7 weken leeftijd het nest verlaten.  7 weken is echter nog erg vroeg, omdat de tweede socialisatieperiode dan nog niet is gestart. En waar leert een kitten nou beter zijn sociale vaardigheden dan in het nest met soortgenootjes… Het is belangrijk om de nieuwe eigenaren uit te leggen dat de moederpoes en broertjes en zusjes een belangrijke rol hebben bij de opvoeding van het kitten. Sommige fokkers laten hun kitten direct na 7 weken naar de nieuwe eigenaar gaan. Over het algemeen wordt geadviseerd om niet eerder dan met 10 weken leeftijd de kittens bij de moeder en nestgenootjes weg te halen. Echter bij sommige raskatten wordt nog een latere leeftijd gehanteerd. Probeer bij collega-fokkers van hetzelfde ras hierover informatie op te doen. Voor jou zit de taak erop, je hebt de kittens een goede start geboden. Nu zijn ze klaar om de wereld te gaan verkennen bij hun nieuwe baasje. Beaphar CatComfort producten kunnen ze hierbij helpen. Voor jou is er een mooie tijd om op terug te kijken en met plezier mee te kijken hoe ze zich ontwikkelen tot volwassen kat.

De eerste socialisatieperiode loopt van ongeveer 3 tot 8 weken leeftijd. Dit heet de inprentingsfase.