Onze familiegeschiedenis

Van vroeger tot nu

De geschiedenis van Beaphar gaat lang terug. Het bedrijf werd in 1942 opgericht door de man naar wie het bedrijf vernoemd is: Bernard Aa (Pharmacie). Na een start met homeopathische producten voor honden en katten kende het bedrijf tussen de jaren ’50 en 70’ een aanzienlijke groei door de ontwikkeling en productie van de eerste diergeneesmiddelen en verzorgingsproducten.

Beaphar's eerste fabriek

Overnames

Na de overdracht van de leiding van het bedrijf naar J. Henk Aa brak een periode aan waarin vele overnames werden gedaan en Beaphar actief werd in meerdere landen, waaronder Duitsland. Ook werden er door overnames diverse productcategorieën toegevoegd aan het assortiment van Beaphar.

In 1979 volgde de oprichting van een eigen R&D-afdeling met laboratorium. Hierdoor kon het bedrijf een grote stap voorwaarts zetten in de wereld van de diergeneeskunde en leidde het later, in 1983, tot de productie van onze eerste vlooienbanden voor honden. In 1993 volgde een nieuwe mijlpaal: Na acht jaar studies en voorbereiding werden de eerste vlooiendruppels geregistreerd. Beaphar was een van de allereerste bedrijven met deze registratie.

In 1994 volgde de grootste overname tot nu toe. Dit betrof de Britse firma Sherleys, een dochteronderneming van de Zwitserse chemische en farmaceutische gigant Ciba Geigy (Novartis). In 2007 volgde de overname van het Britse bedrijf Sinclair Animal and Household Care Limited, een fabrikant van geneesmiddelen voor huisdieren en producent van een compleet assortiment van visproducten: visvoer, waterbehandelingen en medicijnen. Ook hierna volgden nog verschillende overnames. Meest recent is de overname van PrimeVal (2020), bekend van Gelatinaat; een supplement voor de gewrichten van paarden en honden. 

Beaphar beschikt nu over eigen verkoopkantoren in Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, België, Hongarije, Spanje, Polen, Noorwegen en Tsjechië. Naast eigen Beaphar medewerkers in deze landen exporteert Beaphar haar producten over de hele wereld via een groot netwerk van distributeurs.

Beaphar-Wereldwijd
Beaphar wereldwijd

Verder bouwen aan de toekomst

De producten van Beaphar worden gemaakt in een viertal fabrieken in Raalte, Hedel en Gainsborough (Verenigd Koninkrijk). Om de groei van het merk Beaphar te ondersteunen wordt op dit moment gewerkt aan de bouw van een nieuwe fabriek, in Raalte.

Beaphar-Nieuwbouw-Fabriek
Beaphar nieuwbouw

Uitgebreid productassortiment

Het huidige assortiment van Beaphar richt zich met name op hond, kat, konijn & knaagdier en vogel. Voor deze dieren bestaat ons assortiment voornamelijk uit producten tegen vlooien en teken voor het dier zelf en voor de omgeving, diverse voedingssupplementen, melkvervangers, gebitsverzorging, producten voor oog- en oor en allerlei verzorgingsproducten, waaronder producten voor de vacht.

Daarnaast hebben we middels overname van de Primeval ook stappen gezet in de markt ten behoeve van paard.

Henk Aa
Daan Aa