Wat eet een egel en hoe help je ze in de tuin?

Wat eet een egel?

Een egel eet in de natuur kevers, rupsen, larven, regenwormen, slakken etc. soms ook eieren en kleine gewervelde dieren zoals muizen, kikkers, padden en kleine vogeltjes. Egels eten af en toe ook bessen, vruchten en paddenstoelen en zijn dus eigenlijk alleseters. Het zijn echte nachtdieren en ze eten ook gedurende de nacht. Egels zijn 's nachts behoorlijk actief en leggen kilometers per nacht af op zoek naar voedsel. Ze gebruiken hiervoor een vaste route. Heb je dus eenmaal een egel in je tuin gezien, dan is er een grote kans dat je deze vaker in je tuin tegenkomt. 

Egels zijn alleseters; ze eten allerlei insecten, planten en kleine diertjes.

Egels kunnen moeilijk aan eten komen, voer ze bij!

De afgelopen jaren hebben egels het door de warme zomers steeds moeilijker gekregen. Door droogte zijn slakken, regenwormen en andere insecten bijna niet te vinden. Hierdoor lopen egels achter met het opslaan van voldoende vetten voor de winterslaap en gaan ze uiteindelijk te mager de winterslaap in. Ze kunnen jouw hulp dus goed gebruiken!

Je kunt ze helpen door een schaaltje eten en water neer te zetten. Maar wat voor eten kun je een egel dan het beste geven? Er is speciaal voer voor egels verkrijgbaar met ingrediënten zoals insecten en zaden die zijn afgestemd op de specifieke voedingsbehoefte van de egel. Je kunt aan zulke voeding eventueel nog wat gekookt rund- of kippenvlees toevoegen. Ook hardgekookte eieren vinden egels lekker. Zet het voer 's avonds neer en gooi voedselrestjes 's ochtends weg. Geef zoveel voer dat het in een nacht opgegeten wordt en zorg iedere dag voor voldoende vers water. Geef egels geen melk! De lactose in de melk zorgt voor darmklachten en egels worden er erg ziek van.

Tips voor een egelvriendelijke tuin

Naast het bijvoeren en water neerzetten voor de egels zijn er nog meer dingen die je kunt doen om jouw tuin veilig en plezierig te maken voor egels. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje: 

  1. Plankje in de vijver: hoewel egels goed kunnen zwemmen, kunnen ze niet via een stijle rand uit een een vijver klimmen. Door een plankje te maken aan de rand van de vijver, kunnen ze er weer uit wanneer ze in een vijver beland zijn.
  2. Doorgangen: een egel heeft vaak meerdere tuinen als leefgebied. Door doorgangen te creëren kunnen egels zich ’s-nachts makkelijker verplaatsen. Bij een heg lukt dit altijd aan, bij een schutting kun je doorgangen maken van ca. 14 x 14cm.
  3. Composthoop: op composthopen komen vaak slakken af, die egels ontzettend lekker vinden. (Een egel kan wel 40 slakken opeten op een nacht). Let bij het opruimen van composthopen wel op dat er geen nest inzit.
  4. Dichte begroeiing en stappels takken: egels zijn van nature schuw vinden het fijn om tussen dicht begroeiing te lopen. Ze bouwen graag nesten onder stapels takken. Ze mijden open plekken.
  5. Het plaatsen van een egelverblijf: deze zijn verkrijgbaar via dierenspeciaalzaak en tuincentra.


 

Een goed egelhuis beschermt de egel tegen kou en vocht.

Gevaarlijk voor egels

  • Gif in de tuin: Egels zijn gevoelig voor bijvoorbeeld slakkengif en muizengif, die ze binnen kunnen krijgen door het eten van slakken, muizen of korrels zelf. In een egelvriendelijke tuin, wordt daarom geen gif gebruikt.
  • Netten die over fruit hangen ter bescherming tegen vogels, moeten minstens 30cm boven de grond hangen. Anders kan een egel erin verstrikt raken.
  • Flessen, blikken, ijzerdraad, buizen die rondslingeren. Omdat egels overal hun neus instoppen kunnen ze in dit soort voorwerpen vast komen zitten.
  • Robotgrasmaaiers: deze maaiers worden vaak 's nachts aangezet en dat is ook het moment dat egels actief zijn. Jonge egeltjes zitten precies op de hoogte van de robotmaaier en raken gewond door de messen. Om dit te voorkomen kunnen de grasmaaiers het beste overdag aangezet worden, dan zijn de egels niet actief. 

 

Egel in nood?

Heb je een egel gevonden die ziek of gewond is? Er zijn verschillende egelopvangen in Nederland die egeltjes opvangen en verzorgen. Ze hebben ervaring met zieke en gewonde egels en kunnen deze diertjes de beste zorg bieden. Kijk op de lijst met opvangcentra voor egels van de Egelbescherming voor een opvang bij jou in de buurt.