Vogels voeren in de tuin tijdens de winter

Net als wij hebben vogels behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. In de winter is het voor vogels moeilijker om voedsel te vinden. Lees hier hoe je de vogels in je tuin een handje kan helpen.

Waarom is het belangrijk?

Je kan de vogels in je tuin het hele jaar door bijvoeren, maar vooral in de winter is dit heel belangrijk. Wanneer het kouder wordt, verdwijnen insecten onder de grond, zijn alle bessen en vruchten geplukt en maken de weersomstandigheden (sneeuw, regen, vorst) het moeilijker om zaden te vinden.
Ook zijn de dagen korter waardoor de vogels minder tijd hebben om voedsel te verzamelen. Bovendien hebben vogels in de winter extra energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te kunnen houden.

Hoe vogels voeren in de tuin?

  • Als je voor het eerst voedsel in de tuin legt, zou het kunnen dat er niet meteen vogels op afkomen. Je moet wat geduld hebben. Het kan een eindje duren voor de vogels het voedsel gevonden hebben en ervan durven te eten. Daarom is het belangrijk dat ze zich veilig voelen. Zorg dat ze vanuit de voederplaats een vluchtweg hebben, bv dichtgegroeide struiken of bomen en planten. Zorg er ook voor dat er geen katten kunnen naderen terwijl een vogel aan het eten is. 
  • Voeder met mate. Zorg dat er niet te veel maar ook niet te weinig voedsel ligt. Voorzie voedsel zodat een vogel 1 dag kan eten. Te veel voedsel kan muizen en ratten aantrekken.
  • Als je eenmaal een voederplaats hebt, zorg er dan voor dat er gedurende de hele winter eten beschikbaar is. Anders verliest een vogel veel energie door heen en weer te vliegen voor niets. Ook is het voor de zaadeters belangrijk om door te voederen tot maart/april. Planten dragen namelijk tot februari geen zaden.
  • Leg voedsel op een vast tijdstip. Zo weten vogels wanneer ze moeten langskomen. Kies bij voorkeur de vroege ochtend en/of de late namiddag. Na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt en 's avonds moeten ze energie opdoen om de nacht te overbruggen.
  • Zelf een traktatie maken? Klik hier om een gevulde dennenappel voor tuinvogels te maken.
     

Welk voedsel kan ik geven?

Zoals eerder gezegd hebben de vogels in de winter extra energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden tijdens de koude nachten. Voorzie dus best vetrijke producten zoals vetbollen, pindakaas, kokosnoten,etc. Er is ook speciaal wintervoer voor vogels verkrijgbaar; het bevat vele ingrediënten die het voer voor verschillende vogels erg smakelijk maken en voor extra energie zorgen.

Water is in de winter even belangrijk als voedsel. Als het sneeuwt pikken de vogels in de sneeuw voor vocht, maar als het vriest vinden ze moeilijk water. Geef daarom een bakje met water. Doe eventueel wat Druivensuiker in het water om het vriespunt te doen dalen waardoor het water minder snel bevriest.