Voeding & snacks voor je vogel

Iedere vogelsoort heeft specifieke behoeften en ze ontwikkelen ook een voorkeur voor voeding door eigen ervaringen, wat ze geleerd hebben van de ouders en wat ze afkijken van soortgenoten. In deze blog geven we meer informatie over Beaphar voeding en snacks voor vogels. 

Voeding

Vogels in de natuur beschikken over veel verschillende voedingsbronnen zoals noten, bessen, zaden, granen, fruit en soms zelfs dierlijke eiwitten. Voor vogels die als huisdier worden gehouden is het dus belangrijk gevarieerde voeding te geven. “Verkeerde voeding” kan namelijk verstoord gedrag veroorzaken.

Voedingsdeficiëntie is een verschijnsel waarbij het dier een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen. Als een voer te eenzijdig is neemt de vogel te weinig essentiële voedingsstoffen op. Er kunnen bijvoorbeeld heel veel zonnepitten in een bepaald voer zitten. Omdat sommige vogels deze erg lekker vinden, zullen ze deze als eerste eruit pikken, met als gevolg dat hij ze de rest van het voer niet of minder opnemen. Een juiste balans tussen de verschillende ingrediënten is dus van groot belang.

XtraVital

Beaphar heeft complete voeders voor vogels onder de merknaam XtraVital in het assortiment. XtraVital vogelvoeders zijn compleet en uitgebalanceerd. Iedere voeding is afgestemd op de natuurlijke voedingsbehoefte van de specifieke soort. XtraVital bestaat uit beduidend meer soorten zaden dan gewone zaadmengsels aangevuld met fruit en eivoer en voorziet op deze manier in de natuurlijke behoefte van uw vogel. Lees hier meer over XtraVital vogelvoeding.

XtraVital productlijn

Snacks

Wil je je vogel af en toe een verantwoorde snack geven? Beaphar heeft hiervoor Snoepzaad, Zangmix en Vruchtzaad in het assortiment.

Daarnaast vinden vogels soms ook een vers stukje fruit heel lekker, maar let hierbij wel op welk fruit je geeft; avocado is bijvoorbeeld giftig voor parkieten. Zorg ervoor dat vogels niet continue fruit ter beschikking hebben; dan is er kans dat ze hun normale maaltijd laten staan omdat er iets lekkers hangt; hierdoor kunnen tekorten ontstaan. Verder is het uiteraard belangrijk om fruit tijdig weg te halen: voordat het gaat schimmelen en een bron van ziektes kan worden.