Beaphar mijten luizen wormen konijn

Hoe geef je melk aan konijntjes?

Lees voor gebruik van Beaphar Knaagdier- & konijnenmelk altijd de informatie op de verpakking en in de bijsluiter.

Melkbereiding voor konijnen

  1. Voeg 2 maatschepjes (9 gram) Beaphar Knaagdier- en konijnenmelk toe aan 15ml warm (50-60°C) water.
  2. Meng tot het volledig is opgelost.
  3. Laat de melk afkoelen naar handwarmte (35-38°C).
     

Voedingsschema voor konijnen

Lichaamsgewicht: Hoeveelheid melk per voeding: Aantal voedingen per dag:
50 - 90 gram 2 - 5,5 ml 3
90 - 300 gram 7 - 15 ml 2
Meer dan 300 gram 15 - 17 ml 1

 

Tips voor konijnen voeden

Dien de melk bij hele jonge konijnen toe met een voederspuit of pipet (ca. 1ml); oefen vooraf even om te kijken hoeveel voeding uit de spuit/pipet komt.

Vanaf een paar dagen leeftijd/bij grotere konijntjes kan gebruikt gemaakt worden van een voedingsflesje. Zorg voor ieder gebruik dat de spuit of drinkfles hygiënisch schoongemaakt is.

Geef de voeding terwijl het konijn rechtop en iets schuin naar voren zit. Sommige konijntjes willen alleen maar drinken als je ze zachtjes in een doek wikkelt of de doek over hun heen legt.

Bij een te grote opening kan een dier zich verslikken, bij een te kleine opening zuigt het dier vaak lucht mee. Sommige konijntjes zijn heel gulzig en anderen drinken druppelsgewijs; pas de opening hierop aan. Controleer ook regelmatig of de opening niet verstopt zit.

Steek de spuit / speen voorzichtig via de zijkant in de bek.

Kijk goed hoeveel het dier kan drinken. Stop direct met voeren als er melk uit de neus komt. De maag is dan vol of de melkstroom is te snel.

Weeg de dieren regelmatig om te controleren of het gewicht toeneemt.

Zorg voor een droge warme omgeving voor de jongen (bv. met een warmtebron zoals een warmtelamp of kruik).

Geef konijntjes vanaf het begin ook toegang tot hooi. Vanaf 15 dagen leeftijd mag je ze ook brokjes, zoals Care+ konijn junior, aan gaan bieden.

Bewaaradvies aangemaakte melk

Na bereiding kan de melk maximaal 24 uur in de koelkast bewaard worden. Voordat de melk gegeven wordt, verwarmen tot lichaamstemperatuur en goed schudden.