Hoe geef je melk aan egeltjes?

Lees voor gebruik van Beaphar Knaagdier- & konijnenmelk altijd de informatie op de verpakking en in de bijsluiter.

Lees voor gebruik van Beaphar Knaagdier- & konijnenmelk altijd de informatie op de verpakking en in de bijsluiter.

Niet gebruiken bij egels kleiner dan 50g, tenzij voorgeschreven door een dierenarts.

Egels zijn beschermde dieren, het is dan ook verboden om egels als particulier op te nemen. Bent je particulier? Dan geef je de egel de meeste kans door het dier zo spoedig mogelijk naar de dichtstbijzijnde opvang te brengen. Klik hier voor de adressenlijst van egelopvangcentra.

Melkbereiding voor egels

Voeg 2 maatschepjes (9 gram) Beaphar Knaagdier- en konijnenmelk toe aan 20ml warm (50-60°C) water.
Meng tot het volledig is opgelost.
Laat de melk afkoelen naar handwarmte (35-38°C).
 

Voedingsschema voor egels

Lichaamsgewicht: Hoeveelheid melk per voeding: Aantal voedingen per dag:
50 - 60 gram 1 - 2 ml 8-12
60 - 90 gram 3 ml 6
meer dan 90 gram 3 ml 3-4


 

Tips voor egels voeden

Masseer voor het voeden met een vochtige vinger het buikje en de anus tot de ontlasting op gang komt. Doe dit tot ze volledig zelfstandig eten.

Dien de melk bij hele jonge egeltjes toe met een voederspuit (oefen vooraf even om te kijken hoeveel voeding uit de spuit/pipet komt). Vanaf een paar dagen leeftijd/bij grotere egeltjes kan gebruikt gemaakt worden van een voedingsflesje.

Zorg voor ieder gebruik dat de spuit of drinkfles hygiënisch schoongemaakt is.

Geef de voeding terwijl het egeltje rechtop zit of met de pootjes naar de grond. Laat een egel nooit achterover liggend drinken.

Bij een te grote opening kan een dier zich verslikken, bij een te kleine opening zuigt het dier vaak lucht mee. Sommige dieren zijn heel gulzig en anderen drinken druppelsgewijs; pas de opening hierop aan. Controleer ook regelmatig of de opening niet verstopt zit.  Steek de spuit / speen voorzichtig via de zijkant in de bek.

Kijk goed hoeveel het dier kan drinken. Stop direct met voeren als er melk uit de neus komt. De maag is dan vol of de melkstroom is te snel. Egeltjes stimuleren bij hun moeder de melkgift; als ze met de voorpootjes langs het tuutje van het spuitje of speentje gaan, wil dat dus niet zeggen dat ze vol zijn en gestopt moet worden met voeden.

Weeg de dieren regelmatig om te controleren of het gewicht toeneemt.

Zorg voor een droge warme omgeving voor de jongen (bv. met een warmtebron zoals een warmtelamp of kruik).

Vanaf 20 dagen leeftijd, kan de melk aangeboden worden op een schoteltje en mag ook vaste voeding zoals Beaphar Egelvoer aangeboden worden.

Bewaaradvies aangemaakte melk

Na bereiding kan de melk maximaal 24 uur in de koelkast bewaard worden. Voordat de melk gegeven wordt, verwarmen tot lichaamstemperatuur en goed schudden.