Hoe geef je melk aan chinchilla's?

Lees voor gebruik van Beaphar Knaagdier- & konijnenmelk altijd de informatie op de verpakking en in de bijsluiter.

Melkbereiding voor chinchilla's

Voeg 1 maatschepje (4,5 gram) Beaphar Knaagdier- en konijnenmelk toe aan 20ml warm (50-60°C) water.
Meng tot het volledig is opgelost.
Laat de melk afkoelen naar handwarmte (35-38°C).

Voedingsschema voor chinchilla's

 Lichaamsgewicht: Hoeveelheid melk per voeding: Aantal voedingen per 24 uur:
40 - 60 gram 1 ml 9 overdag + 2 's nachts
60 - 70 gram 1 - 2 ml 7 overdag + 1 's nachts
70 - 120 gram 2 - 3 ml 4 overdag + 1 's nachts
meer dan 120 gram 3 ml 4 overdag

 

Tips voor chinchilla's voeden

Dien de melk bij hele jonge chinchilla's toe met een voederspuit of flesje (oefen vooraf even om te kijken hoeveel voeding uit de spuit/pipet komt). Vanaf een paar dagen leeftijd/bij grotere chinchilla's kan gebruikt gemaakt worden van een voedingsflesje.

Zorg voor ieder gebruik dat de spuit of drinkfles hygiënisch schoongemaakt is.

In het begin kun je de chinchilla zachtjes in een doek wikkelen met het snuitje eruit en liggend op de rug voeren. Op oudere leeftijd, kun je de voeding geven terwijl ze rechtop en iets schuin naar voren staan. Ook op oudere leeftijd vinden jonge chinchilla's het soms fijn om in een doek gewikkeld de melk te krijgen.

Bij een te grote opening kan een dier zich verslikken, bij een te kleine opening zuigt het dier vaak lucht mee. Geef de voeding druppelsgewijs; pas de opening hierop aan. Controleer ook regelmatig of de opening niet verstopt zit.

Steek de spuit / speen voorzichtig via de zijkant in de bek, geef een druppel en wacht tot de chinchilla deze op heeft voor u de volgende geeft.

Kijk goed hoeveel het dier kan drinken. Stop direct met voeren als er melk uit de neus komt. De maag is dan vol of de melkstroom is te snel.

Masseer na de voeding zachtjes het buikje om de ontlasting te stimuleren als de vader dit niet doet.

De vader en soortgenoten die al in de kooi aanwezig zijn, zijn sowieso erg belangrijk omdat ze hier gedrag van zullen gaan kopiëren/leren.

Weeg de dieren regelmatig om te controleren of het gewicht toeneemt.

Een warmtebron is bij chinchilla's niet gewenst.

Chinchilla's mogen vanaf 21 dagen vaste voeding zoals hooi en Care+ Chinchilla krijgen. De brokjes kun je weken in de melk. Vanaf 7 weken mogen ze volledig over op vaste voeding.

Bewaaradvies aangemaakte melk

Na bereiding kan de melk maximaal 24 uur in de koelkast bewaard worden. Voordat de melk gegeven wordt, verwarmen tot lichaamstemperatuur en goed schudden.