Vlooien voorkomen bij je kat; hoe je dit doet en waarom

Jij wilt je kat de beste verzorging geven en hem beschermen tegen ongemakken. Vlooien veroorzaken vervelende jeuk en daarom kun je het beste vlooien voorkomen bij je kat. Als je dit op de juiste manier doet voelt jouw kat zich prettig en kunnen jullie samen onbezorgd genieten. Het kan je zelfs een dierenartsbezoekje besparen.

Preventief behandelen is het sleutelwoord in vlooien voorkomen bij je kat. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen. We leggen je graag uit hoe en geven je vier belangrijke argumenten waarom jij vlooien wilt voorkomen bij je kat.

Met een vlooienband vlooien voorkomen bij je kat

Met een vlooienband bescherm je je jouw kat effectief en eenvoudig tegen vlooien. De speciale Beaphar Vlooienband voor katten werkt wel 6 maanden dus je bent lange tijd verzekerd van een goede bescherming. De band heeft ook een speciaal veiligheidsmechanisme voor katten, zodat deze uitrekt en afglijdt als een kat ergens achter blijft haken.

Tip: Lees de gebruiksaanwijzing even voor het bevestigen van de halsband. Er moet voldoende ruimte zijn om de nek. En houd je rekening met je kitten die nog in de groei is? Controleer regelmatig of de band nog goed zit.

Het gehele lichaam van je kat is beschermd bij het gebruik van een vlooienband. De werkzame stof van verspreidt zich via de talglaag van de huid. Handig! Want zo kun je vlooien voorkomen bij je kat, zonder dat de vlo eerst moet bijten. Als de vlo op je kat springt komt hij meteen in aanraking met de werkzame stof en gaat hij dood.

Vlooien voorkomen bij je kat met een pipet

Sommige katteneigenaren gebruiken liever geen halsband. Dan is er een alternatief. Je kunt ook vlooien voorkomen bij je kat met een pipet (ook wel spot on of druppel genoemd). De dosering is afgepast in de pipet, dus makkelijk in gebruik want je hoeft zelf niets af te meten.

Lees de gebruiksaanwijzing voor de juiste wijze van het toedienen van de pipet in de nek van je kat. Dit product is ook werkzaam tegen teken. Hoe lang het product werkt hangt af van je productkeuzen, maar het werkt minimaal enkele weken.

De pipet verspreidt de werkzame stof, net als bij de vlooienband, via de talglaag van de huid. Zo is je hele kat beschermd. Vlooien die op je kat springen komen direct met de werkzame stof in contact en gaan vervolgens dood. Bij het voorkomen van vlooien bij je kat raden wij Beaphar FIPROtec® aan.

Bij een vlooienplaag kies je voor Beaphar COMBOtec®. Dit product is het meest effectief bij een vlooienplaag en als je kat op het moment van behandelen al vlooien heeft. Beaphar COMBOtec® werkt niet alleen op je kat maar werkt ook in de omgeving tegen vlooien.

De spray om vlooien bij je kat te voorkomen

Als je direct resultaat wilt, kun je kiezen voor een spray die geschikt is voor gebruik op je kat. Je behandelt dan zelf het hele lichaam en dan is het product direct effectief.

FIPROtec® Spray is ook heel geschikt voor gebruik bij kittens. Vlooienbanden of pipetten mag je vaak niet bij jonge dieren gebruiken. FIPROtec® Spray is al geschikt vanaf een leeftijd van 2 dagen. Ideaal voor gebruik bij kittens en als er sprake is van nestvlooien.

4 argumenten om vlooien bij je kat te voorkomen

  1. Vlooienbeten zorgen voor veel jeuk en een onprettig gevoel bij je kat
    Om zich voort te kunnen planten zullen vlooien jouw kat bijten en bloed opzuigen. Vooral het speeksel veroorzaakt veel jeuk bij je kat. Hetzelfde als voor ons mensen een muggenbeet maar dan dat je die over je hele lichaam hebt. Een enorme jeuk!

    Naarmate de vlooien zich voortplanten wordt je kat vaker gebeten, er zijn immers meer vlooien. En vlooien planten zich heel snel voort. Als je kat een vlooienallergie heeft dan is het leed niet te overzien. Dan wil je op alle mogelijke manieren vlooien voorkomen bij je kat. Want slechts één beet veroorzaakt dan al een heftige allergische reactie. Lees hier meer over in ons artikel: Een vlooienallergie bij kat en hond; hoe ontstaat het en wat je er aan kunt doen.
     
  2. Een huis vol vlooien…
    Als je pas aan de slag gaat met vlooien bestrijden als je ze ziet ben je erg laat. Bedenk goed waarom je vlooien wilt voorkomen bij je kat.

    Een vlo legt wel 500 eitjes in totaal, dus 30-40 per dag. Als de eitjes uit de vacht vallen op de grond liggen ze verspreid door je hele huis en komen er heel snel nieuwe vlooien bij. Zie jij slechts één vlo op je kat? Denk dan aan alle vlooieneitjes in je huis…
     
  3. Vlooien in huis bestrijden kan maanden duren en je moet je huis insprayen
    Vlooien leggen eitjes, daaruit komen larven en die gaan zich verpoppen. De vlo in deze pop kan niet worden bestreden door de harde buitenkant die zelfs beschermt tegen bestrijdingsmiddelen. De vlo wacht tot het ideale moment om uit te komen en kan maanden in de pop overleven. Dit zijn de klassieke verhalen van mensen die letterlijk besprongen worden door vlooien bij thuiskomst van vakantie. Vlooien ontwikkelen zich razendsnel en het kan maanden duren voordat je ze volledig hebt bestreden.
     
  4. Vlooien een besmetting met lintworm veroorzaken bij je kat
    Sommige vlooien dragen een larfje van de lintworm bij zich, Als je kat bijt naar de vlo kan hij deze ook binnen krijgen. Zo ontstaat dan een besmetting met de lintworm in het spijsverteringskanaal van jouw kat. Als je kat vlooien heeft zal je dus ook moeten ontwormen.


Behandel kat preventief en voorkom veel ongemak. Zo voorkom je eenvoudig vlooien bij je kat.


Wist je trouwens dat er veel fabels en feiten de ronde gaan over vlooien? Benieuwd? Lees dan ons artikel: Vlooien; de fabels en feiten.