wintertips voor buitenkonijnen

Wintertips voor buitenkonijnen

Ben je bang dat je konijnen het in de winter te koud krijgen buiten? Dan stellen we je graag even gerust; konijnen kunnen over het algemeen goed tegen kou. Konijnen die heel de zomer en herfst al buiten hebben gezeten, bouwen namelijk een dikke wintervacht op. Met deze tips redden ze het prima buiten:

  • Logisch, maar wel erg belangrijk: een goed buitenverblijf met nachthok zodat ze beschut kunnen zitten en een extra dikke laag stro in heel het hok.
     
  • Zorg dat het hok niet in de wind en/of regen staat en dat de opening van de wind af staat. ’s Avonds kan de opening het beste afgedekt wordt tegen de kou (bijv. met een deken). 
     
  • Bij strenge vorst (-10) is het beter om het hok te verplaatsen naar een vocht- en tochtvrije schuur/garage. Bij vorst is het uiteraard ook belangrijk om in de gaten te houden dat het water niet bevriest. 
     
  • In plaats van een drinkfles kun je beter een drinkbak gebruiken; water in een tuitje bevriest sneller. Neemt niet weg dat water in een drinkbak uiteraard ook kan gaan bevriezen. Bij strenge vorst is het belangrijk om vaker per dag vers water te geven, het beste op gezette tijden. Zo weet het konijn wanneer hij kan drinken en kan er genoeg gedronken worden voor het water bevroren is. 
     
  • Wil je op een bepaald moment het konijn toch liever naar binnen halen? Plaats het konijn dan niet in de huiskamer, maar in de garage, bijkeuken of een ander koel vertrek. Een konijn met wintervacht heeft het anders veel te warm binnen en kan zelfs oververhit raken.


Een konijn op leeftijd of een ziek konijn kun je beter niet buiten laten overwinteren. Deze dieren zitten vaak minder goed in de wintervacht en hebben een lagere weerstand. Hierdoor zijn ze niet goed bestand tegen de kou.