Oudere kat? 8 tips voor een fijne oude dag

Oudere katten hebben vaak net wat extra zorg nodig. Hoe ouder je kat wordt hoe meer last van ouderdomskwaaltjes hij of zij kan krijgen. Maar wanneer spreken we eigenlijk van een oudere kat? Dit is een beetje afhankelijk van het soort kat (ras, grootte etc.) maar vaak spreken we vanaf 8 à 9 jaar van een senior kat. Heeft jouw kat die leeftijd bereikt, dan is het verstandig om in de gaten te houden of je kat last van ouderdomskwaaltjes krijgt. Uiteraard zijn sommige problemen onomkeerbaar en horen ze bij het ouder worden, maar vaak zijn er nog wel dingen die je kunt doen om je kat extra te ondersteunen. Wij geven je graag een aantal praktische tips.

8 tips om jouw kat een fijne oude dag te bezorgen

1. Zorg voor voldoende kattenbakken met lage instap

Oudere katten kunnen naast de bak gaan plassen, dit kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je kat last heeft van de gewrichten waardoor het pijnlijk wordt om in de bak te klimmen. Een open bak met lage instap is in dat geval erg prettig. Daarnaast kan het zijn dat je kat begint te dementeren en daardoor niet goed meer weet waar de bak staat, zorg dus dat er op meerdere plekken bakken staan.

2. Laat ’s avonds een lampje aan

Katten die dement zijn raken vaak ’s nachts gedesoriënteerd en beginnen dan heel hard te miauwen. Door een lampje aan te laten kan je kat zich beter oriënteren wat al veel kan helpen. Ook een doekje met jouw geur kan helpen de kat zich meer op zijn gemak te laten voelen. Daarnaast zijn er ook producten verkrijgbaar met feromonen zoals CatComfort, die een geruststellend effect hebben en hierbij zouden kunnen helpen. 

3. Afgestemde voeding & supplementen

Een oudere kat heeft andere voedingsbehoeften dan een jonge kat, denk daarom aan een seniorvoeding. 

Oudere katten drinken vaak weinig, waardoor het raadzaam kan zijn om (gedeeltelijk) natvoeding te geven. Indien er echt gezondheidsproblemen optreden kan een speciale dieetvoeding nodig zijn. Oudere katten hebben bijvoorbeeld vaker last van nierproblemen en daar zijn speciale dieetvoedingen voor.

Daarnaast kunnen supplementen helpen om de gezondheid extra te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan Glucosamine bij gewrichtsproblemen.

4. Zorg voor een lekker warm bedje

Een lekker warm bedje is extra prettig voor katten die last van de gewrichten hebben. Denk aan een extra fluffy mandje/dekentje of een radiator hangmat. Er zijn zelfs speciale warmte producten te koop bij de dierenspeciaalzaak.

5. Maak je huis seniorproof

Lag je kat altijd graag op de vensterbank of de bank maar zie je ‘m daar nu nooit meer liggen? Het kan zijn dat je kat moeite heeft om erop te springen (gewrichtsproblemen). Zorg voor opstapjes zodat je kat makkelijk op zijn favoriete plekjes kan komen. 

6. Zorg voor verschillende goed bereikbare drinkplekken

Voldoende water drinken is belangrijk, helemaal voor oudere katten die vaak last krijgen van blaas- en nierproblemen. Een drinkfontein zorgt voor continu vers drinkwater wat katten vaak prettig vinden en waardoor ze beter gaan drinken. Zorg sowieso voor meerdere punten waar je kat kan drinken en zet bakjes op een kleine verhoging zodat je kat er makkelijker uit kan drinken. Dit geldt ook voor de voerbak. 

7. Krabpaal voor oudere katten

Ook voor een senior kat blijft een krabpaal een must. Er zijn speciale modellen verkrijgbaar voor oudere katten. Door de vorm kan je kat zich toch goed uit strekken, de nagels scherpen en zijn geur af zetten. Informeer bij je dierenspeciaalzaak naar de opties.

8. Help bij de vachtverzorging

Oudere katten hebben vaak meer moeite om de vacht goed te verzorgen en de nagels slijten minder. Bij bejaarde katten kunnen botten wat meer uitsteken, waardoor een harde borstel of kam pijnlijk kan zijn. Gebruik een zachtere borstel zodat het voor de kat aangenaam voelt. Check ook regelmatig de nagels en knip ze indien nodig bij.

Gezondheidscheck voor de oudere kat

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij oudere katten zijn: nierproblemen, schildklierproblemen en suikerziekte. Ook gewrichts- en gebitsproblemen komen regelmatig voor. Het is daarom aan te raden om je senior kat jaarlijks bij de dierenarts te laten controleren. Deze kan eventueel een bloed- en urineonderzoek doen om bepaalde medische problemen uit te sluiten. Hoe eerder een gezondheidsprobleem wordt geconstateerd hoe beter. Veel dierenartspraktijken hebben hier speciale senior programma’s voor.